In juli zijn de koffieboeren van Aranga begonnen met het oogsten van de koffiebessen. Meestal komen er dan plukkers van buiten het dorp naar Aranga om te helpen met de oogst. In verband met corona kiezen de koffieboeren dit jaar voor plukkers die in de buurt wonen. Tijdens het plukken blijven ze enkele meters uit elkaar. Dat is goed te doen bij het oogsten van koffie.
De eerste koffieoogst van 2020 is een stuk lager dan normaal. Dat komt door de overvloedige neerslag van dit voorjaar. In heel Oost-Afrika viel ongewoon veel regen (zie artikel op nu.nl). Het regende zelfs in de periode dat het normaal droog is. Hierdoor ontwikkelde zich minder bloesem aan de koffiestruiken. Dat leidde tot minder koffiebessen. De koffieboeren van Aranga denken dat de eerste oogst ongeveer 25% minder is dan normaal.
Gelukkig rijpen de koffiebessen niet allemaal tegelijk. Op een koffieplant zitten op hetzelfde moment bloemetjes en koffiebessen, in allerlei stadia van rijping. Er is dus niet één tijdstip waarop alle koffiebessen geoogst kunnen worden. Het kan dus best zijn dat de rest van het oogstseizoen beter wordt. Het oogsten zal doorgaan tot in december.
Kennedy Thomas en Joshua Pallangyo (in wit shirt) verspreiden de geplukte, gepulpte, gewassen en gefermenteerde koffiebonen uit op droogbedden. Hier zullen de koffiebonen 12 tot 14 dagen drogen, afhankelijk van de temperatuur.
Waarom regende het dit jaar zo hard in Oost-Afrika? Dat heeft te maken met de Indische Oceaandipool (IOD). Dit weerfenomeen is een soort El Niño, maar dan in de Indische Oceaan. In sommige jaren zorgt de IOD voor hardere passaatwinden van west naar oost. De passaatwinden brengen daardoor extra warm oceaanwater naar de oostkust van Afrika. Voor de Afrikaanse kust verdampt dit extra warme oceaanwater. Dit zorgt voor krachtige tropische buien.